Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’ne başvurular başladı

Uluslararası Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Akademi Ödülleri’ne başvurular başlarken, aday gösterme süreci 4 Nisan’a kadar devam edecek.

TÜBA’dan yapılan açıklamaya göre ödüller, Akademi üyeleri, üniversite rektörlükleri, dünya bilim akademileri, uluslararası akademik kuruluşlar ile Akademi tarafından davet edilen diğer kişi ve kurumlarca gösterilen adaylar arasından, fen ve mühendislik bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler alanında veriliyor.

Aday gösterilen bilim insanlarının çalışmaları ve katkıları, üç ödül alanında oluşturulan TÜBA Ödül komitelerince, alanında uzman yerli ve yabancı hakem görüşleri alınarak değerlendiriliyor. Daha sonra komitelerin önerileri Akademi Konseyi’ne sunuluyor. Ödül sahipleri Konsey tarafından belirleniyor.

Akademi Ödülü Madalyası ve Beratı ile paradan oluşan TÜBA Akademi Ödülleri’ne başvurabilmek için son üç yılda Türkiye’de uluslararası düzeyde başka bir bilim ödülü alınmamış olması gerekiyor.

Ödüller için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bilim insanları aday olabiliyor. Yabancılar ise Türkiye bağlantılı çalışmalar, Türkiye’deki bilim insanlarıyla ve bilimsel kuruluşlar ile işbirliği ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bilim insanlarıyla ortak bilimsel çalışmalar yapmış olmaları koşuluyla aday gösterilebiliyor.

Aday gösterme süreci 4 Nisan’da sona erecek ödüller için ayrıntılı bilgiye “www.tuba.gov.tr” internet adresinden ulaşılabiliyor.

“Ödüller bilim camiasında önemli yer edindi”

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ödül programlarının Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Şeker, “10 yıldan bu yana sahibini bulan Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri dünya bilim camiasında etkin ve önemli bir yer edindi. Üç farklı kategorideki Uluslararası Akademi Ödülleri, artık akademinin kendisine ait, taşıdığı sorumluluğun bilincinde ödül programı haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarının teşviki ve takdirinin, bilimsel motivasyon, çalışmaların duyurulması ve gelecek nesillerle kurulacak köprü açısından çok önemli olduğunun altını çizen Şeker, şunları kaydetti:

“.” (AA)

 

Related Posts

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

AOC Q27G4Z monitör tanıtıldı: İşte özellikleri ve fiyatı

AOC, oyunculara yönelik yeni monitörü Q27G4Z monitör modelini Çin pazarında satışa sundu.  Yeni model geçen yıl piyasaya sürülen orijinal modelden farklı olarak ekran paneli ve haliyle parlaklıkta kırpmaya gidiyor.  AOC Q27G4Z özellikleri ve …

DDR5 hız rekoru bir kez daha kırıldı: 12.774 MT/s seviyesine ulaşıldı

DDR5 RAM standardının giderek yaygınlaşmasıyla hız aşırtma alanında arka arkaya rekorlar gelmeye devam ediyor. Son olarak rekorlar listesi bir kez daha değişti. G.Skill Trident Z5 serisi ile yapılan son denemede 12.774 MT/s değerine ulaşan …

Dünyanın en yaşlı ağacı Büyükbaba tehdit altında

Şili’deki 5 bin 400 yıllık “Büyükbaba”, yalnızca dünyanın en yaşlı canlılarından biri değil; aynı zamanda iklim verilerinin bekçisi. Şimdi bir yol projesi tehdidi altında.

Steam kullanıcılarının tercihi netleşiyor: Windows 11 yine yükseldi!

Steam’in aylık Yazılım ve Donanım raporunun Nisan sürümü yayınlandı. Rapora göre Windows 11, oyuncular arasında çok daha iyi bir performans gösteriyor. Peki ya donanım tarafında durum nasıl? Gelin birlikte bakalım…

NASA’nın yeni teleskobu tüm gökyüzünün fotoğrafını çekmeye başladı: İşte ilk görseller

NASA’nın yeni nesil uzay teleskobu SPHEREx, haftalar süren hazırlık ve kalibrasyon sürecinin ardından 1 Mayıs itibarıyla bilimsel görevine resmen başladı. Yörüngeden tüm gökyüzünü tarayacak olan teleskop, her gün 3.600 benzersiz görüntü …