Ramazan öncesi market fiyatları yükseliyor: Üretici ve market arasındaki fiyat farkı büyüyor!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Marketlerde Fiyatlar Yükselişte

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan öncesi marketlerdeki ürün fiyatlarında yaşanan artışı açıkladı. Bayraktar, don olayları sebebiyle bazı bölgelerde büyük oranda ürün kaybı yaşandığını ve çiftçilere destek sağlanması gerektiğini belirtti.

HASAR TESPİTİ VE ÇİFTÇİLERE DESTEK TALEBİ

Bayraktar, zarar gören bölgelerde hasar tespit komisyonlarının çalışmalarına başladığını ifade ederek, özellikle deprem bölgelerinin don olayından etkilendiğini vurguladı. Henüz net veriler olmasa da, hasar oranının yüzde 100’e kadar çıktığı bilgisi paylaşıldı. Bayraktar, “Deprem etkilerinin hala üzerinden gelinmemesi, bölgedeki çiftçilere ve tarıma zarar vermektedir” dedi. Ayrıca, afet nedeniyle bölgedeki üreticilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini ve zararın telafi edilmesi için destek sağlanmasını önerdi.

TÜKETİCİ FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ETKİ

Bayraktar, zararın sadece üreticileri değil, tüketicileri de olumsuz etkileyeceğini belirtti. “Zarar gören bölgelerde hem açıkta hem de örtü altında meyve ve sebze üretilmektedir. Bu durum, Ramazan ayında zaten yüksek olan gıda fiyatlarını daha da artırabilir” şeklinde konuştu.

FİYAT ARTIŞLARI ÜZERİNE DETAYLAR

Ramazan öncesi gözlemlenen fiyat artışında en yüksek artışın beyaz lahana fiyatlarında yaşandığı belirtildi. Yüzde 160.2’lik artışla beyaz lahanayı, kabak ve limon takip etti.

  • Kabak: Yüzde 94.1 artış
  • Limon: Yüzde 80.9 artış

ÜRETİCİ VE MARKET ARASINDAKİ FİYAT FARKLARI

Şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en yüksek olduğu ürünler arasında kuru fasulye, havuç ve kuru kayısı öne çıktı.

  • Kuru Fasulye: Yüzde 217 fiyat farkı
  • Havuç: Yüzde 207.4 fiyat farkı
  • Kuru Kayısı: Yüzde 197.9 fiyat farkı

FİYAT ARTIŞLARININ NEDENLERİ

Bayraktar, üreticideki fiyat artışının temel nedeninin don olayları olduğunu belirtti. Ayrıca kuru soğanda sezon sonuna gelindiği ve depolarda azalan ürün nedeniyle fiyat artışı yaşandığını açıkladı.

GÜBRE FİYATLARI YÜKSELDİ

Bayraktar, son bir yıl içinde gübre fiyatlarında önemli artış yaşandığına dikkat çekti. 2024 yılının Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre gübre fiyatlarının şu oranlarda arttığını belirtti:

  • DAP gübresi: Yüzde 33.4 artış
  • 20.20.0 kompoze gübresi: Yüzde 29.9 artış
  • Amonyum sülfat gübresi: Yüzde 28.8 artış
  • Amonyum nitrat gübresi: Yüzde 25.6 artış
  • ÜRE gübresi: Yüzde 25.4 artış

Related Posts

Trump’ın Brezilya tarifesi kahveye hasret bırakacak

ABD Başkanı Donald Trump, tüm dünyayı tehdit ettiği ek gümrük vergisi tarifesini bu sefer de Brezilya için kullandı.

Yumurta satışına izin zorunluluğu geldi!

Yumurta ihracatında yeni bir dönem başlıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre bundan sonra Türkiye’den yurtdışına ihraç edilecek tavuk yumurtaları için Ticaret Bakanlığı’ndan izin alma şartı geliyor. Bu uygulama ile tavuk yumurtasında kayda …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …

Bir sigara grubuna daha zam: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları listesi güncellendi

Sigara fiyatları Temmuz 2025 itibarıyla yeniden zamlandı. Philip Morris grubu, 9 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere sigara fiyatlarını artırdı. En ucuz sigara 85 TL, en pahalı sigara 94 TL oldu. İşte güncel zamlı sigara fiyatları listesi…

Biri düştü biri yükseldi: Dolar/TL ne kadar?

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu merak ediyor. Arama motorlarına sık sık, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar oldu?”, “Güncel döviz kuru ne durumda …