Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde, dokuma tezgahlarında kök boyalı iplerle dokunmuş halı ve kilimler, Türkiye’nin 81 vilayetinden ilçeye getirilerek yıkanıp, kurutuluyor, tamirattan geçirildikten sonra tarlalara seriliyor.
71 yaşındaki Halil Börekçi, 1970’ten bu yana köy köy dolaşıp, topladığı ikinci el halıları 100 dönümlük halı tarlasında bir dizi süreçten geçirerek, iktisada kazandırıyor.
Güneş altında mikroplardan arınması ve renginin pastele dönüşmesi için tarlalara serilen el dokuması halılar, görsel şölen oluşturuyor.
“Halı tarlaları halının kimliği için çok önemli”
Börekçi ailesinde şimdilerde halıların serilmesini ve toplanmasını 30 yaşındaki oğlu Can Börekçi takip ediyor. Börekçi açıklamasında, “Halı tarlaları halının gerçek kimliğini ortaya çıkarmak için çok kıymetli. O nedenle bir halı günlerce güneşin altında bekletiliyor.” dedi.
“50 TL’ye de halımız var 50 bin TL’ye de”
DHA’ya konuşan Börekçi, 2000’li yıllar öncesi 100 dönüm arazi üzerine 40-50 bin halı serdiğini, bu sayının pandemi devrinde 10-15 binlere düştüğünü aktardı Börekçi, “Eskisi kadar ilgi yok. Pandemi de ihracatı olumsuz etkiledi. ABD’li alıcılar pandemi mühletince gelemedi. Artık satışlarımızı yalnızca internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. 50 TL’ye de halımız var 50 bin TL’ye de. Bu yıl ilgi yükselmeye başladı. Gerek toptan gerekse internet üzerinden satışlarımız açıldı.” sözlerini kullandı.