Babasından öğrendiği işi 45 yıldır sürdürüyor: Meslek bitme noktasına geldi

Kalaycılık Mesleği Teknolojiyle Yarışıyor

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte zamanla eskimiş olan kalaycılık mesleği, günümüzde son bulma tehlikesiyle karşı karşıya. Eskiden büyüklerin evlerinde sıkça kullanılan bakır tencereler ve tavalar artık tozlu raflarda yerlerini almaya başladı. Bursa’da yaşayan 55 yaşındaki Yılmaz Erişen ise babasından aldığı miras olan bu mesleği özveriyle sürdürmeye devam ediyor.

Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleğin nadir temsilcilerinden biri olan Erişen, günün erken saatlerinde dükkânını açarak işe başlıyor. Müşterilerin getirdiği bakır kaplara özenle ilgi gösteren Erişen, kalayladığı ürünlerle müşterilerinden takdir topluyor.

Bu mesleği 45 yıldır icra ettiğini dile getiren Erişen, “Ilkokul 3. sınıfa giderken okuldan sonra dükkâna gelerek başladım. 8 yaşından beri bu işin içindeyim. Babamın mesleği benim için kutsaldır. Çalışmaya gelmezsem kızarlardı, ‘burada iş varken sen burada oturuyorsun’ derlerdi” dedi.

“Meslek Geleceği Tehlikede”

Yeni neslin bu tür el sanatlarına ilgi göstermediğini ve dolayısıyla bu mesleğin geleceği için endişe duyduğunu belirten Erişen, “Gençlerin bu mesleklere olan ilgisi azalıyor. Bizden sonraki nesilde merak olmakla birlikte şimdiki gençler masa başı işleri tercih ediyor. Eskiden okulu bitiren çocuklar gelir, ‘çırak lazım mı’ diye sorarlardı. Şimdi ise kimse gelmiyor. Bu meslek bizimle birlikte yok olma noktasına geliyor” şeklinde konuştu.

“Geleneksel Meslekler Önemli”

Mesleğin yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Erişen, “Yeni bakır ürünlerin üretilmesiyle ayakta kalıyoruz. Bakır ürünler değişiyor, müşteriler özel siparişler vererek işimizi sürdürmemizi sağlıyor. Kahvaltı mekanları ve çay bahçeleri bakır kapları tercih ettikçe biz de varlığımızı sürdürebiliyoruz. Mesleğimizi devam ettirmek istiyoruz ancak zorlu bir süreçten geçiyoruz” diye konuştu.

“Kalay İşlemi Doğru Yapılmalı”

Bakır eşyaların kalay işleminin doğru kişilerce yapılması gerektiğine vurgu yapan Erişen, “Bakır eşyalar kullanıldıktan sonra kalayın dayanıklılığı için farklı bir kaba aktarılmalı. Kalayın sağlığa zarar vermesi değil, dayanıklılığı için bu önemlidir. Sokakta dolaşan seyyar kalaycılarla çalışmak yerine güvenilir kişilere başvurulmalıdır. Doğru kalay işlemi için kurşunsuz kalay kullanılmalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Kaynaşlı’da 100 Bin Sazan Bırakıldı

Topuk Yaylası Göleti’ne 100 bin sazan yavrusu salındı, bölge balıkçılığına katkı amacıyla.

Kahramanmaraş Geleneksel Ağustos Fuarı Hazırlıkları Sürüyor

Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek fuar için hazırlıkları hızlandırdı.

Kütahya İl ve İlçeleri Oda/Borsa Müşterek Toplantısı Gerçekleşti

Kütahya il ve ilçeleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, ekonomik geleceği şekillendirecek önemli başlıklar ele alındı. Gediz TSO ev sahipliğinde yapılan toplantıya iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.

Trump’ın Brezilya tarifesi kahveye hasret bırakacak

ABD Başkanı Donald Trump, tüm dünyayı tehdit ettiği ek gümrük vergisi tarifesini bu sefer de Brezilya için kullandı.

Yumurta satışına izin zorunluluğu geldi!

Yumurta ihracatında yeni bir dönem başlıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre bundan sonra Türkiye’den yurtdışına ihraç edilecek tavuk yumurtaları için Ticaret Bakanlığı’ndan izin alma şartı geliyor. Bu uygulama ile tavuk yumurtasında kayda …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.