BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary di Carlo, BM Güvenlik Kuruluna brifinginde, dijital teknolojilerin hayatın her alanında sınırsız fırsatlar sunduğuna lakin yeni riskler de yarattığına dikkati çekti.
“Dijital teknolojilerin siyasi ve askeri maksatlarla hem devlet hem devlet dışı aktörlerce berbata kullanımı 2015’ten beri neredeyse 4 kat arttı.” diyen di Carlo, “Aynı vakitte ölümcül otonom silahlar güç kullanımında insanın sorumluluğuna ait soruları gündeme getiriyor.” tasasını lisana getirdi.
Di Carlo, insan müdahalesi olmadan can alan makinelerin “siyasi açıdan kabul edilemez, ahlaki açıdan ise iğrenç” olduğunu belirterek, bu makinelerin milletlerarası hukuk tarafından yasaklanması gerektiğini söz etti.
GLOBAL DİJİTAL UNSURLAR BELİRLENMELİ
Devlet dışı aktörlerin ise ajandalarını gerçekleştirmek için düşük maliyetli ve yaygın olan dijital teknolojileri kullanma konusunda giderek daha da ustalaştığına dikkati çeken di Carlo, DEAŞ ve El-Kaide’nin toplumsal medya platformlarını istihdam ve planlama için etkin kullandığını ve bu mecralarda para topladığını söyledi.
Dijital teknolojiler kullanılarak muhakkak toplumlar ve bireylerin gözlemlendiğine ve amaç alındığına da dikkati çeken di Carlo, toplumsal medyanın ise kutuplaşmayı ve vakit zaman şiddeti körüklediğini söz etti.
Di Carlo, dijital teknolojilerin kullanımı konusunda global dijital unsurlar belirlenmesi gerektiğini vurguladı.