CHP Bursa Milletvekili Sarıbal, Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Bursa’da devlet okullarında düzenlediği “yaz okulu” etkinliklerinde vakfın Bursa İl Teşkilat Koordinatörü Yunus Kul’un çocuklara propaganda yaparak velilerden izin almadan fotoğraf çekip sosyal medyada paylaştığı iddialarını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Sarıbal, bu eylemin laiklik ilkesine aykırılık, çocuk hakları ihlali ve eğitim sisteminin dini yapılar eliyle değiştirilmesi nedeniyle kamuoyunun tepkisini çektiğini belirtti. Sarıbal, vakfa sağlanan ayrıcalıkların hukuki dayanağı, uygunluğu, denetim süreçleri ve protokoller hakkında açıklamalar istedi.
Milli Eğitim Bakanlığının yanıtına eleştiri getiren Sarıbal, bakanlığın farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok vakıf ve dernek ile işbirliği yaptığını belirtti. Bakanlık, merkez teşkilatının 726, taşra teşkilatlarının ise bin 745 olmak üzere toplam 2 bin 471 protokolün yürürlükte olduğunu açıkladı. Sarıbal, bakanlığın herhangi bir ödeme yapmadığını ve protokollerin gönüllülük esasına dayalı olduğunu vurguladı.
“ÖĞRENCİLERİMİZİN GELİŞİMLERİNE KATKI SAĞLANMAKTADIR”
Bakanlığın yanıtında ise TEMA Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı gibi kurumlarla işbirliği yapıldığı belirtildi. Protokoller sayesinde öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlandığı ifade edildi.
“ESASLARA UYULMAMASI DURUMUNDA PROTOKOLLER İPTAL EDİLMEKTEDİR”
Protokoller kapsamında düzenlenen etkinliklerin belirli kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. İmzalanan protokollerde belirtilen esaslara uyulmaması halinde bakanlığın bu protokolleri tek taraflı olarak iptal edebileceği kaydedildi.
“TÜGVA YÖNETİCİLERİNE DENETİM YAPILMAMIŞTIR”
Sarıbal, bakanlığın TÜGVA ile yapılan protokoller hakkında somut bir denetim bilgisi vermediğini ve çocukların izinsiz fotoğraflanması gibi önemli konularda herhangi bir inceleme yapılmadığını belirtti.
“PROTOKOLLER ‘GÖNÜLLÜLÜK ESASLI’ DİYE MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”