Dinozor dokusuna ulaşmak mümkün mü? Fosilde protein kalıntıları bulundu

Araştırmacılar, fosilin Edmontosaurus türüne ait olduğunu belirledi. Bu otçul dinozor, 73 milyon yıl önce Triceratops ve T. rex ile aynı dönemde yaşamış, 12 metre uzunluğa kadar büyüyebilen bir hadrozor türüydü.

Fosilde hidroksiprolin amino asidi izlerine rastlandı. Hidroksiprolin, kolajenin temel yapı taşlarından biri ve genellikle kemik dokularında bulunuyor. Bilim insanları, bu maddenin varlığını doğrulamak için çapraz polarize ışık mikroskobu da dahil olmak üzere üç farklı analiz yöntemi kullandı.

Liverpool Üniversitesi’nden malzeme bilimci Steve Taylor, “Bu çalışma, fosillerdeki organik moleküllerin gerçekten var olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlıyor” dedi.

Daha önce 2007 yılında bir T. rex’in kol kemiğinde ve 2009 yılında bir hadrozorun bacağında kolajen tespit edilmişti. Ancak bu bulgular bazı bilim insanları tarafından reddedilmiş ve fosilleşme sürecinin tüm organik yapıları yok etmesi gerektiği öne sürülmüştü.

Ancak bu yeni çalışma, fosilde bulunan hidroksiprolin dizilerinin çok kısa ve düşük yoğunlukta olduğunu gösterdi. Eğer fosildeki kolajen sonradan bulaşan bir madde olsaydı, amino asit dizileri eksiksiz olurdu.

FOSİLLER YENİDEN İNCELENEBİLİR

Araştırmacılar, eski fosil kayıtlarının yeniden analiz edilmesi gerektiğini düşünüyor. Taylor, fosil örneklerinde uzun süredir kullanılan çapraz polarize ışık mikroskobunun daha önce gözden kaçan kolajen izlerini ortaya çıkarabileceğini belirtti.

Taylor, “Bu buluş, dinozorlar hakkında bilinmeyen bağlantıları keşfetmemize olanak sağlayabilir” diye ekledi.

Ayrıca, bilim insanları modern hindi ve sığır kolajeni üzerinde yaşlandırma deneyleri yaparak dinozor fosilindeki izlerle karşılaştırdı. Sonuçlar, fosildeki izlerin modern kaynaklardan kontaminasyon olmadığını doğruladı.

Bu keşif, organik moleküllerin milyonlarca yıl boyunca nasıl korunduğuna dair büyük soruları gündeme getiriyor. Fosillerdeki proteinlerin varlığı, biyolojik materyallerin düşünüldüğünden çok daha uzun süre dayanabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

AOC Q27G4Z monitör tanıtıldı: İşte özellikleri ve fiyatı

AOC, oyunculara yönelik yeni monitörü Q27G4Z monitör modelini Çin pazarında satışa sundu.  Yeni model geçen yıl piyasaya sürülen orijinal modelden farklı olarak ekran paneli ve haliyle parlaklıkta kırpmaya gidiyor.  AOC Q27G4Z özellikleri ve …

DDR5 hız rekoru bir kez daha kırıldı: 12.774 MT/s seviyesine ulaşıldı

DDR5 RAM standardının giderek yaygınlaşmasıyla hız aşırtma alanında arka arkaya rekorlar gelmeye devam ediyor. Son olarak rekorlar listesi bir kez daha değişti. G.Skill Trident Z5 serisi ile yapılan son denemede 12.774 MT/s değerine ulaşan …

Dünyanın en yaşlı ağacı Büyükbaba tehdit altında

Şili’deki 5 bin 400 yıllık “Büyükbaba”, yalnızca dünyanın en yaşlı canlılarından biri değil; aynı zamanda iklim verilerinin bekçisi. Şimdi bir yol projesi tehdidi altında.

Steam kullanıcılarının tercihi netleşiyor: Windows 11 yine yükseldi!

Steam’in aylık Yazılım ve Donanım raporunun Nisan sürümü yayınlandı. Rapora göre Windows 11, oyuncular arasında çok daha iyi bir performans gösteriyor. Peki ya donanım tarafında durum nasıl? Gelin birlikte bakalım…

NASA’nın yeni teleskobu tüm gökyüzünün fotoğrafını çekmeye başladı: İşte ilk görseller

NASA’nın yeni nesil uzay teleskobu SPHEREx, haftalar süren hazırlık ve kalibrasyon sürecinin ardından 1 Mayıs itibarıyla bilimsel görevine resmen başladı. Yörüngeden tüm gökyüzünü tarayacak olan teleskop, her gün 3.600 benzersiz görüntü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir