Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde Suriye Enerji Bakanı ile Türkiye Arasındaki İşbirliği Değerlendirildi

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi kapsamında İstanbul’da bulunan Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türkiye ile Suriye arasındaki enerji işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

el-Beşir, Türkiye’nin, ülkesiyle komşuluk ilişkilerine ve Suriye devriminin başlangıcından bu yana süren desteğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin özellikle Suriye’nin kuzeyine elektrik alanında önemli yardımlarda bulunduğunu dile getiren el-Beşir, şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye’den Suriye içine uzanacak 400 kilovoltluk hatla ilgili bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Buna ek olarak Kilis ile Halep arasında uzanan doğalgaz hattı üzerinde de çalışıyoruz. Bu hattı hem Suriye hem de Türkiye tarafında yeniden işler hale getirmeye çalışıyoruz. Bu hat üzerinden Suriye içindeki elektrik üretim santrallerine günlük 6 milyon metreküp gaz temin edebiliriz. Bu da enerji durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.”

el-Beşir, iki ülke arasında enerjiyle ilgili başka bir hattın da gündemde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde onunla ilgili çalışmalar da başlayabilir. Şu anda hazırlık aşamasında. Bu hat, Reyhanlı ile Harem bölgesi arasında olacak. Türkiye tarafında bir trafo merkezi bulunuyor. İhale süreci tamamlandıktan sonra bu merkez üzerinden yaklaşık 80 megavatlık elektrik Suriye’nin kuzeyine ulaştırılacak” bilgisini paylaştı.

DOĞALGAZ ARAMADA İŞBİRLİĞİ İMKANI

Ülkesinin madencilik alanındaki hedeflerine de değinen el-Beşir, “Fosfat ve lityum gibi madenler üzerinde çalışmalar yapılacak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın denizlerde doğalgaz arama konusunu da gündeme getirdiğini anımsatan el-Beşir, “Enerji alanında Suriye ile Türkiye arasında genel bir işbirliği çerçeve anlaşması imzalanacak” diye konuştu.

el-Beşir, Türk şirketlerine yatırım çağrısı yaparak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Petrol ve doğalgaz arama, sondaj, rafinaj ve iletiminin yanı sıra elektrik hatlarının ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ile madencilik alanında da çalışma imkanları mevcut” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Kozlu’da Maden Ocağındaki Gaz Olayı: İşçiler Taburcu Oldu

Kozlu’da gazdan etkilenen 5 işçi taburcu edildi, üretim güvenlik önlemleri ile yeniden başladı.

21. Geleneksel Gediz Tarhana Festivali Yoğun İlgi Gördü

Kütahya’nın Gediz ilçesinde düzenlenen Geleneksel Gediz Tarhana Festivali, il protokolü tarafından da ziyaret edildi. Belediye başkanları ve diğer yetkililer, yerel ürünleri tanıtarak festival coşkusunu vatandaşlarla paylaştı.

Ankara anlaşmadan çekildi Türkiye 1 milyar dolar ceza ödeyecek: AKP’li beceriksiz yöneticiler ödesin

Türkiye’nin anlaşmaya aykırı olarak merkezî hükümetin bilgisi dışında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile petrol taşıma faaliyetlerine giriştiği ve Irak merkezi yönetiminin durumu öğrendikten sonra Türkiye’yi dava ettiğini söyleyen Yavuzyılmaz, bu dava …

Kütahya’da Nitelikli İşgücü Yetiştirme Toplantısı

KÜTBO ve paydaşları, nitelikli iş gücü için iş birliğini güçlendirme amaçlı toplantı düzenledi.

Bodrum Belediyesi, Kent Mobilyası Üretimini Kendi Atölyelerinde Yapıyor

Bodrum Belediyesi, kamuya ait açık alanlarda kullanılmak üzere kent mobilyalarının üretimini kendi atölyelerinde gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarla ihtiyaçlara yönelik hızlı çözümler sağlanırken, tasarruf da ediliyor.

Malatya İnönü Kapalı Çarşısı Yenileniyor

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen İnönü Kapalı Çarşısı, yenileme çalışmalarına başlandı.