Ekonomik ömrünü tamamlamış rüzgar santrallerinde bulunan ekipmanların neredeyse tamamı geri dönüşümle tekrar iktisada kazandırılıyor.
ABD Güç Bakanlığı datalarına nazaran ülkenin 2050’ye kadar rüzgar gücü konseyi gücünü 40 gigavattan 404 gigavata artırma planı ile birçok ömrünü tamamlamış rüzgar santrallerinden yaklaşık 6,88 milyon ton atığın ortaya çıkacağı hesaplanıyor.
BAŞARILI SONUÇLAR ALINIYOR
Araştırmalar, rüzgar gücü santralini oluşturan kanat, türbin ve kulelerin, dirence sağlam olmaları için fiberglas, epoksi, çelik ve farklı metallerden yapılmasının atık idaresinde zorluklara sebep olduğunu ortaya çıkarsa da başta Almanya, Danimarka ve Hollanda üzere rüzgar gücünü kullanan öncü ülkelerin bu atıkları değerlendirmede başarılı sonuçlar aldığı biliniyor.
Danimarka’da kurulan startup’lar rüzgar türbin kanatlarını bahçe ve kent mobilyalarına dönüştürürken, Hollanda, Almanya ve Danimarka’da bisiklet garajları ile gölgelikler yeniden bu kanatlar kullanılarak inşa ediliyor.
Almanya merkezli rüzgar türbini üretim firmasının Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Genel Müdürü Habib Babacan, bu hususun şimdi Türkiye’nin rüzgar güç bölümü gündeminde olmadığını vurguladı.
BAKIMLARI ÂLÂ YAPILIRSA ÖMÜRLERİ UZAR
“Türkiye’de yaklaşık 4 bin adet rüzgar türbini bulunuyor. Bir rüzgar türbininin ekonomik ömrü yaklaşık 20 yıl. Lakin 20 yıl sonra kullanılmış türbinin çabucak sökülmesi gerekmiyor. Şayet türbinlerin bakımları güzel yapıldıysa, türbin saha şartlarına nazaran fazla yıpranmadıysa bu türbinler 20 yıldan daha fazla elektrik üretebiliyor. Türkiye’deki 4 bin türbinin 3 bin 500 tanesi 10 yaşının altında bulunuyor. 20 yaşını geçmiş türbin sayısı 40 tane civarı. Bu türbinlerin çok büyük çoğunluğu operasyonel halde.”