Van Gölü’ndeki Mikrobiyalitler Kuraklıkla Ortaya Çıkıyor

VAN Gölü’ndeki dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, suyun çekilmesiyle kıyılarda gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Çekilmenin fazla olduğu gölün bazı kıyılarında ise mikrobiyalitler karada kaldı. Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi’nin muhtarı Faysal Akbaş, bölgede son 4-5 yıldır gölde ciddi bir çekilmenin yaşandığını, daha önce çok az sayıda görebildikleri mikrobiyalitlerin şimdi karada kaldığını söyledi.

Dünyanın en büyük sodalı, Türkiye’nin ise en büyük gölü olma özelliği taşıyan ayrıca dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini içinde barındıran Van Gölü, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık ve aşırı buharlaşma nedeniyle alan kaybetmeye devam ediyor. Van Gölü’nde yaşanan çekilme ile birlikte birçok tarihi kalıntı gün yüzüne çıkarken, gölde bulunan ve daha önce sular altında olan mikrobiyalitler de bu nedenle su yüzüne çıkıyor. Daha önceki yıllarda dalış yapılıp görüntülenen mikrobiyalitleri, göl suyunun çekilmesiyle birlikte artık kıyıda görmek mümkün. Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi’nin kıyılarında karaya çıkan mikrobiyalitler ise çekilmenin boyutunu ortaya koyuyor.

‘GÖRMEK İÇİN BİRÇOK KİŞİ GELİYOR’

Altınsaç Mahallesi’nde 2020 yılının Aralık ayında aynı mevkide çekilen görüntülerde mikrobiyelitler su yüzeyinde görünürken, 2025 yılının Şubat ayında ise gölün daha fazla çekilmesiyle birlikte artık karada kaldığı görülüyor. Altınsaç Mahalle Muhtarı Faysal Akbaş, son 4-5 yıldır gölde ciddi anlamda çekilmenin yaşandığını belirterek, “2 yıldır bölgede zaten ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklık nedeniyle de gölde ciddi bir çekilme meydana geldi. Göl çekilince daha önce sular altında kalan mikrobiyalitler ortaya çıkmaya başladı. Daha önce burada çok az sayıda mikrobiyaliti görebiliyorduk. Şimdi tamamen görünür hale geldi. Mikrobiyalitleri görmek için birçok kişi buraya geliyor. Hatta fotoğraf tutkunları gelip burada doğa fotoğrafları çekiyor. Bizler de gelen misafirler de bu duruma çok şaşırıyoruz” dedi.

MİİKROBİYALİTLER

Mikrobiyalitler kayaç benzeri yapılardır, siyanobakterilerin ve bazı mikroalglerin fotosentezi ve çevrelerindeki sudan kalsiyum karbonat çökeltmeleri ile oluşurlar.

Related Posts

DMM’den ‘MOSSAD Türkiye’ye sızacak’ iddialarına ilişkin açıklama

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “İran-Türkiye Bazargan Sınır Kapısı’nda olağan dışı bir yoğunluk var, MOSSAD unsurları kontrolsüz göç yoluyla ülkeye sızabilir” iddiaları yalanlandı.

Murat Ongun’dan ‘etkin pişmanlık’ iddiası üzerine yanıt: ‘Zavallılara itibar etmeyiniz’

İBB soruşturması kapsamında tutuklanan Medya A.Ş. yöneticisi Murat Ongun, “etkin pişmanlık”tan yararlandığı iddiaları üzerine açıklama yaptı.

Kimliğini bulduğu öğrencinin son anda sınava girmesini sağladı

Şanlıurfa’da Latif Verimli, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınav öncesinde kaybolan kimlik ve sınav giriş belgesini bulduğu 8. sınıf öğrencisi Fatih Seval’in sınava girmesini sağladı.

Hamaney’den İsrail’e iki kelimelik İbranice mesaj

İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırılarını yeniden başlattığı sırada, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in sosyal medya hesabından yayımlanan bir paylaşım dikkatleri üzerine çekti. Paylaşımda, Tahran’dan Tel Aviv’e doğru fırlatılan balistik füzelerin görüntülerine yer verildi. Görüntüler eşliğinde ekranlara yansıyan mesajda, hem Farsça hem de İbranice olarak “Çaresiz kalacaksınız” ifadesi yer aldı.

İsrail’den Tahran’a hava saldırısı: Birçok noktada patlamalar yaşandı

İsrail, Tahran’a hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonrası birçok noktada patlamalar yaşandı.

Foça’daki orman yangını 8 saatin sonunda kontrol altına alındı

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi’nde çıkan orman yangını ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.